Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 10:29 - Кисело мляко
Автор: hapka Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 18407 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 19.12.2010 23:17


Домашно кисело мляко


1. Прецежда се прясното мляко. (примерно през тензух или памук и цедка)

2. Загрява се докато заври и като заври се оставя да ври поне 30 мин. (ако е поне 5 литра)

Тук е важно да се внимава млякото да не кипне.

Добре е да ври докато се изпари 20% или от 5 литра да останат 4 литра. Така млякото става гъсто. Изпарява се само водата от млякото.

3. Свареното мляко трябва да се охлади.

За да не се отдели мазнината на повърхността и така да се обезмасли, а и да не се губи време, е добре свареното прясно мляко да се охлади бързо. Примерно като се сложи тенджерата със свареното вряло млако, в мивка пълна със студена вода и млякото постоянно да се бърка 3-4 минути докато се охлади малко, след което се оставя да се доохлади до около 45 градуса. Така накрая киселото мляко освен гъсто, ще стане и по-мазно и гладко.

Добре е да се ползва електронен термометър. Без термометър се температурата се проверява като се потопи кутрето да се усеща че е горещо но поносимо, а не леко топличко защото като се добави студено кисело мляко за заквасване и докато се прелее в бурканите, температурата пада до необходимата 40-41 градуса. Но с електронен термометър е по сигурно.

Най-важното нещо за заквасването е точната температура, при която млякото се оставя да се закваси. Едногодишният ми опит след много проби, ми показва, че през топлата част на годината, млякото се заквасва най-добре при температура около 40-41 градуса по целзий. През зимата внимавайте защото млякото бързо изстива.

Успешно съм заквасвал и при 37 както и при 44 градуса, но понякога виждам по стените на буркана, че не се заквасва добре и тук там става по рядко, но после в хладилника става гъсто.

През зимата, ако в помещението е по студено, заквасвам при по висока температура примерно 44 гр. , защото докато го разлея в буркани и ги затворя и увия в вълнено одеало, млякото изстива бързо с няколко градуса понеже в помещението ми не е топло.

4. Добре е преди да се разлее в буркани, да се разбърка с пасатор за да не се образуват неприятни влакна на дъното на готовото кисело мляко.

 5. Също е добре докато се охлажда млякото, да се сложат сухи празни стъклени буркани без капачките в микровълновата и се пусне на 900W за около 2-3 минути да се загреят а и дезинфекцират, но през лятото може и без загряване.

През зимата студените буркани ще свалят бързо температурата на заквасеното мляко и няма да се закваси добре, а ако са мокри, във водата може да има бактерии, които малко да забавят размножаването на бактериите от закваската.

 6. Заквасва се с кисело мляко отделено и запазено чисто от мляко направено предния път. Вече над една година заквасвам така и няма проблеми.

Аз заквасвам всичкото мляко общо в тенджерата и след това го разливам в буркани.

За всеки литър прясно мляко се слага по 2 леко пълни супени лъжици кисело мляко в отделен съд
т.е. закваската е 5% от цялото количество прясно мляко (останало след варенето)
или на 2 литра прясно мляко се слага 100 милилитра кисело мляко.

Отделеното количество кисело мляко се разбърква добре с вилица и към него се добавя същото количество от охладеното прясно мляко и пак се разбърква добре. Тази смес се добавя към всичкото останало, охладено прясно мляко и се разбърква добре.

7. Заквасеното мляко се налива в загретите буркани, но не ги затварям.

Точно в този момент, преди да се сложат бурканите във вълненото одеало,
изчаквам температурата на заквасеното мляко в бурканите да стане 40-41 гр и тогава ги затварям с капачки и увивам в одеалото.

През зимата бурканите може да се увият допълнително в два найлонови чувала за смет и увити в одеалото. Може да се поставят върху стиропор за изолация отдолу, ако ги поставяте на студена повърхност. Най-често бурканите замръзват от дъното. Затова направете основата добре изолирана.

До тук свършва работата и започва чакането и може да си вършите другите си работи.
;-)

8. Млякото се оставя да се заквасва в топла стая около 6 часа.

9. След това се слага в хладилник за около 12 часа след което е готово за ядене.

Използвам GSM-а да ми напомня за всяка стъпка.

10. Не забравяйте да отделите закваска за следващото мляко :)

---------------------------------------

Поръчайте си оригинална закваска от

http://www.lbbulgaricum.bg/bg/forus.php?m=1&s=1

примерно от този мейл
Отдел “Вътрешна Търговия”
domestic.market@lbbulgaricum.bg

ще получите такова пакетче

image

Това е СТАРТОВА закваска и се ползва само веднъж, първия път в който трябва да направите кисело мляко.
Закваската представлява прах и бързо се овлажнява като се отвори, затова бързо си отделете нужното количество и го добавяте към свареното и охладено прясно мляко и така ще получите първото си кисело мляко.
Отделете си според количеството което ще заквасвате.
Останалия прах запазете във фризера за да имате резервна в случай че загубите закваската си от кисело мляко.
Не е нужно да заквасвате след определено време пак с праха

Очаквам вашите мнения!






Гласувай:
2
0




1. janabel - Какво ще се случи на витамините ?
28.01.2011 10:29
30 мин или 30 секунди да ври ?
цитирай
2. анонимен - Новый Женский форум
23.10.2012 22:49
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=2750">http://www.justlady.ru</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: hapka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 29087
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31